Kamis, 13 April 2017

"8 Kesalahan Wonten Wulan Ramadhan" - Naskah Khutbah Jumat Bahasa Jawa 2 Juni 2017

Wonten ing setunggal tahun wonten satunggaling wulan ingkang tansah kita tengga-tengga dumugunipun nggih punika Ramadhan, Alhamdulillah wulan ingkang sanget kita tengga-tengga punika sampun dugi, wulan ingkang Allah paring kabecikan dumateng sedaya hamba-hambanipun ingkang iman.
Para sahabat wonten zaman semanten sami berlomba-lomba numpuk kabecikan lan ibadah wonten saklebeting wulan Ramadhan, ananging benten kondisi umat Islam sakpunika sanget mrihatosaken boten namung ringkih menawi diajak fastabiqul khairat (berlomba-lomba wonten kabecikan) ing wulan ingkang mulya punika, ananging malah asring boten siap dateng amalan-amalan ingkang mestinipun dipuntindakaken kanthi leres. Mila punika wonten kesempatan punika keparenga kula ngaturaken perkawis-perkawis ingkang asring dados kesalahan-kesalahan wonten ing wulan Ramadhan, mugiya kita saged waspada lan ninggalaken kesalahan-kesalahan punika, kesalahan ingkang asring dipun lampahi wonten ing wulan Ramadhan nggih punika :
1. Nindakaken siyam, nanging boten mangertosi hukumipun siyam
Maka takonana marang wong kang duweni pengetahuan, yen sira ora ngerteni (Terjemah Qur’an Surat An Nahl ayat 43)
Sapa wonge kang dikersani apik dening Allah, mangka bakal dipahamke marang urusan agamane” (Muttafaq Alaih)
2. Kathah Dolanan lan Hura-hura ing saknglebeting wulan Ramadhan
Kathah tiyang Muslim ingkang boten migatosaken perkawis punika, tiyang-tiyang kathah ingkang milih santai-santai tinimbang nyukuri nikmat Allah, pantesipun tiyang Muslim ngraos syukur dumateng Allah kerana limpahan nikmat ingkang sampun kaanugerahaken sahingga saged diparingi kesempatan ngathah-ngathahi amal ing wulan Ramadhan punika. Boten namung mekaten wulan Ramadhan punika wulan ingkang kathah ampunan, Allah bakal paring ampunan dumateng sinten kemawon ingkang kanthi temen ngupaya nyuwun ampunan mawi ngathah-ngathahi amal kabecikan sarta nebihi sedaya awisan-awisanipun agama.
3. Taat namung wonten ing Wulan Ramadhan
Sebagian tiyang wonten ing wulan Ramadhan punika sami taubat, nglampahi shalat lan siyam, ananging saksampunipun Ramadhan wangsul malih nglampahi maksiyat, boten shalat, ugi rumaos boten salah dateng punapa ingkang dipuntindakaken. Cilaka tiyang ingkang keliru bilih nyembah Allah namung wonten ing wulan Ramadhan, keliru bilih maksiat namung dipunhindari nalika wulan Ramadhan kemawon, mangertosa bilih sedaya perintah Allah ugi awisanipun Allah punika boten namung wonten Ramadhan kemawon ananging sedaya wulan, sedaya tahun ngantos dumugi ajalipun sedaya manungsa boten ningali wekdal utawi panggenan.
4. Anggepan Tilem Ingkang Keliru
Perkawis ingkang taksih kathah dilampahi para Muslim ing wulan Ramadhan inggih ngathah-ngathi tilem ing wulan Ramadhan, nyebaripun pendapat bilih tilem ing wulan Ramadhan punika satunggaling ibadah sejatosipun pendapat ingkang keliru. Ugi wonten pendapat ingkang ngugemi bilih “tinimbang maksiat luwih becik turu”, temtu pendapat punika keliru kedahipun dipunwalik dados “tinimbang turu luwih becik ngakehi ibadah”
5. Sedih Nalika Ramadhan Dugi
Kathah ingkang nggadhahi anggepan bilih “duginipun Ramadhan bakal ngirangi kesempatan nindakaken aktivitas lan ngalangi anggenipun nglampahi maksiat, kejawi punika ugi sama seneng nalika Ramadhan badhe rampung. Tiyang-tiyang punika dherek puasa namung manut grubyuk, boten migatosaken punapa manfaat penting wulan Ramadhan ingkang namung dipunpanggihi sepindah sakjroning setahun.
6. Namung Jaga Perkawis Lahiriah
Kathah tiyang ingkang jagi perkawis-perkawis ingkang saged batalaken puasa kanthi lahiriah kados dhahar, ngunjuk namung boten migatosaken perkawis ingkang batalaken puasa kanthi maknawiyah kados ghibah ngrasani tiyang sanes, adu domba, dusta, laknat, cacki maki lan sanes-sanesipun. Kedahipun sedaya Muslim migatosaken puasanipun, nebihi saking perkawis ingkang dipunharamaken lan batalaken puasa, sebab kathah tiyang ingkang nglampahi siyam namung boten ngasilaken punapa-punapa kejaba ngelih lan ngelak. Kathah tiyang ingkang shalat ananging namung angsal begadang ugi kesel kemawon, sabda Rasulullah :
Sapa wonge ora ninggalake ucapan utawa tindakan dusta mangka Allah ora butuh puasane saka mangan lan ngombe” (HR. Bukhari)

7. Ninggalaken Shalat Tarawih
Sampun dipunjanjekaken dumateng tiyang ingkang nindakaken Shalat Tarawih kerana iman lan ngarep-arep ganjaran saking Allah ampunan dateng sedaya dosa ingkang kapengker, tiyang-tiyang ingkang ninggalaken Shalat Tarawih artosipun ngremehaken ganjaran ingkang agung lan walesan ingkang ageng punika. Ironis panci nalika tiyang Muslim ninggalaken Shalat Tarawih, wonten ingkang namung nindakaken Tarawih wonten awalipun Ramadhan nanging boten nglajengaken dugi rampungipun wulan Ramadhan, utawi wonten ugi ingkang rajin nglampahi nanging boten migatosaken syarat lan rukunipun ateges namung Shalat mawi waton kemawon, alesanipun bilih Shalat Tarawih namung sunnah kemawon. Bilih Shalat Tarawih punika sunnah panci leres nanging punika termasuk sunnah mu’akaddah artosipun sanget dipunanjuraken dening Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wassalam, Khulafaur Rasyidin lan para Tabi’in ingkang dherek pitunjuk ingkang leres. Perkawis punika minangka taqarrub (nyaketaken diri) dumateng Allah Ta’ala, lan salah satunggal sebab angsalipun ampunin ugi wujud katresnan hamba dumateng Pangeranipun. Tiyang ingkang ninggalaken artosipun boten badhe angsal ganjaran, cilakanipun menawi ninggalaken pas wonten turumunipun Lailatul Qadar sahingga boten kanugrahan kabegjan mawi ampunan ugi ganjaran ingkang sanget agengipun.
8. Puasa namung boten nindakaken Shalat
Sebagian tiyang wonten ingkang nindakaken kewajiban puasa ing wulan ramadhan, ananging ninggalaken shalat utawi shalat nalika wulan Ramadhan kemawon, tiyang kados mekaten punika boten nggadahi manfaat dateng puasa lan sedekahipun amargi shalat minangka tiang utawi pilar agama Islam.

Mekaten kula aturaken 8 kesalahan ingkang asring kedadosan saklebeting wulan Ramadhan, mangga kita ngupaya ugi nyuwun dumateng Allah Ta’ala mugi tinebehna saking perkawis-perkawis ingkang saged nebihaken kita saking rahmatipun Allah kanthi nindakaken sedaya perintahipun kanthi sampurna ugi nebihi sedaya awisanipun langkung-langkung wonten wulan Ramadhan ingkang mulya punika, Amiin



DAFTAR ISI
KHUTBAH JUMAT BAHASA JAWA TAHUN 2017

NO
TANGGAL
JUDUL KHUTBAH
1
6 Januari 2017
2
13 Januari 2017
3
20 Januari 2017
4
27 Januari 2017
5
2 Februari 2017
6
10 Februari 2017
7
17 Februari 2017
8
24 Februari 2017
9
3 Maret 2017
10
10 Maret 2017
11
17 Maret 2017
12
24 Maret 2017
13
31 Maret 2017
14
7 April 2017
15
14 April 2017
16
21 April 2017
17
28 April 2017
18
5 Mei 2017
19
12 Mei 2017
20
19 Mei 2017
21
26 Mei 2017
22
2 Juni 2017
23
9 Juni 2017
24
16 Juni 2017
25
23 Juni 2017
26
30 Juni 2017
27
7 Juli 2017
28
14 Juli 2017
29
21 Juli 2017
30
28 Juli 2017
31
4 Agustus 2017
32
11 Agustus 2017
33
18 Agustus 2017
34
25 Agustus 2017
35
1 September 2017
36
8 September 2017
37
15 September 2017
38
22 September 2017
39
29 September 2017
40
6 Oktober 2017
41
13 Oktober 2017
42
20 Oktober 2017
43
27 Oktober 2017
44
3 November 2017
45
10 November 2017
46
17 November 2017
47
24 November 2017
48
1 Desember 2017
49
8 Desember 2017
50
15 Desember 2017
51
22 Desember 2017
52
29 Desember 2017

Tidak ada komentar:

Posting Komentar